Hírek

Kényelmes megoldás a praktikusság jegyében
2021-07-26 08:50:52
Kategória: Hirek
A Chesterfield-i székhelyű Ultra Refrigeration kifejlesztett egy nagy hatékonyságú, teljes hővisszanyeréssel rendelkező CO2-hűtőcsomagot a kisboltok teljes komfortot biztosító fűtési és légkondicionálási igényeihez.

A vállalat integrált teljesítménycsomagja (IPP), amely a Bitzer Ecoline CO2 dugattyús kompresszorain alapul, a hővisszanyerés a csomag magas hőmérsékletű kiadási oldaláról úgy történik, hogy a forró gázt egy kompakt, ellenáramú hőcserélőn keresztül vezeti át, és a hőt egy vízalapú fűtési rendszerbe továbbítja. A hidronikus ventilátoros konvektorok komfortos fűtést és hűtést biztosítanak az áruház és a szomszédos raktárhelyiségek számára.

A számos kisboltban alkalmazott rendszer meleg vizet szolgáltat az üzlet főbejáratán lévő ajtó feletti légfüggönyhöz is, amely nyitvatartási időben folyamatosan működik, és akár 14 kW elektromos energiát is megtakarít.

Az alkalmazott IPP-rendszerek összesen legfeljebb 90 kW fűtési és 40 kW komfortos hűtési teljesítményt biztosítanak, bár a konstrukció méretezhető, és szükség esetén nagyobb alkalmazásokhoz is konfigurálható.

Mivel a hatékonyságot a fűtési oldalon elért jelentős energiamegtakarítás növeli, a rendszer megtérülési ideje a becslések szerint körülbelül két év. Az energiamegtakarítás és a sokkal kisebb környezeti hatás mellett a rendszer további előnye, hogy az üzletben csak alacsony nyomású csővezetékek keringenek, így elkerülhetőek az üzleten belüli nagynyomású rendszerekkel járó kockázatok.

A már telepített helyszíneken jellemzően körülbelül 22 kW HT hűtőkamra és 6 kW lLT egység található. Ha a terület aktuális hűtési igénye nem elegendő a minimális tervezési terhelés biztosításához a raktár fűtéséhez, akkor egy kényszermeghajtású elpárologtatót kapcsolnak be a szükséges hő előállításához - így hatékonyabban érik el a szükséges működési feltételeket, mint a hagyományos léghőszivattyúk esetében.

Az eddig telepített csomagok négy Bitzer Ecoline CO2-kompresszoron alapulnak, amelyek közül egy az LT-oldalra (Ecoline 2HME-3K-40S modell), kettő a HT-oldalra (Ecoline 4JTC-15-40P modell), egy pedig a komfortos fűtési és hűtési feladatokat látja el (Ecoline 4HTC-20-40P modell) - a körülményektől függően a terhelés megosztásának lehetőségével.

"Egyes CO2-hűtőberendezések nem használják ki teljes mértékben a CO2-rendszerek által generált magas kilépési hőmérséklet által kínált hővisszanyerési lehetőséget. Az IPP-t úgy tervezték, hogy ebből az energiából a lehető legtöbbet visszanyerje, és ezáltal megtakarítsa az egész épület energiaköltségeit" - mondta Steve Shipp, az Ultra Refrigeration ügyvezető igazgatója.

Az élelmiszerüzletekben való felhasználás mellett a megoldás az állítás szerint alkalmas lehet a víz előmelegítését vagy a helyiségek fűtését igénylő ipari folyamatokban való alkalmazásra is. Egy alacsony hőmérsékletű klímakamrában is használták, ahol motorokat teszteltek akár -45ºC-os szibériai hőmérsékleten is, a visszanyert hőt pedig a létesítmény irányítóközpontjának és műhelyének melegítésére használták.






Cikk képek

Ultra-PPI-1

Az árváltozás jogát fenntartjuk!