Hírek

Daikin hûtõberendezések a nagy fényerejû LHC hûtésére
2023-03-13 10:15:12
Kategória: Hirek
A Daikin további nyolc vízhűtéses hűtőberendezést szállított a CERN nukleáris kutatóközpontnak a 2029-től üzembe helyezendő nagy fényerejű nagy hadronütköztetőhöz.

A Nagy Hadronütköztető (LHC) a valaha épített legnagyobb teljesítményű részecskegyorsító. A gyorsító egy 100 méterrel a föld alatt, a francia-svájci határon, a svájci Genf közelében található Európai Részecskefizikai Laboratóriumban, a CERN-ben található alagútban helyezkedik el. A 27 km hosszú gyorsítót arra használják, hogy a részecskesugarakat nagy energiára növeljék, mielőtt egymásnak ütköztetnék őket. A folyamat során a fizikusok megismerhetik a részecskék kölcsönhatását, és betekintést nyerhetnek a természet alapvető törvényeibe.

A nagy fényerejű LHC, amelynek 2029 elejétől kell működnie, lehetővé teszi a fizikusok számára, hogy részletesebben tanulmányozzák az ismert mechanizmusokat, például a Higgs-bozont, és megfigyeljenek ritka új jelenségeket, amelyek felfedhetik magukat. A nagy fényerejű LHC például évente legalább 15 millió Higgs-bozont fog előállítani, szemben a 2017-es LHC mintegy hárommillióval.

A Nagy Hadronütköztető megnövelt luminozitása által termelt hőt négy Daikin EWWH-VZ vízhűtéses inverteres csigahűtő R1234ze és négy EWWS-J víz-víz hőszivattyú R513A vízzel történő hőleadásával fogják elvezetni. A teljes hűtési kapacitás 3,8 MW.Cikk képek

LHC

Az árváltozás jogát fenntartjuk!