Hírek

Klímahûtés tengervízzel
2022-07-04 09:02:22
Kategória: Hirek
Az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja (UNEP) megvalósíthatósági tanulmányt készített egy tengervizes légkondicionáló rendszerről az Egyiptom északi partvidékén fekvő New Alamein városban.

Egy olyan országban, ahol a városi hőmérséklet májustól szeptemberig akár a 40 ºC-ot is elérheti, a becslések szerint a nyári csúcsidőszakban az elektromos energia 50%-át légkondicionálásra fordítják.

New Alamein jelenleg építés alatt áll Egyiptom északnyugati részén. A Földközi-tenger partján fekszik, mintegy 85 km-re nyugatra a Borg El Arab nemzetközi repülőtértől. A város saját elnöki palotával és minisztériumi épülettel, három egyetemmel, tizenöt felhőkarcolóval és magas tornyokkal, valamint 10 000 szállodai szobával rendelkezik. Megkezdődött a New Alamein megaprojekt II. fázisa, amely további tíz tengerparti tornyot tartalmaz.

A projekt a Földközi-tenger mélyéről származó hideg vizet használna, és kezdetben egyetlen távhűtőműből állna, amelyet két év alatt építenének ki. A 30 000TR kapacitás elegendő lenne egész városrészek hűtésére, és a becslések szerint 117 millió USD-ba kerülne a termelési létesítmények építése, valamint további 20-25 millió USD-ba az elosztóhálózat kiépítése.

A New Alamein városában a távhűtés lehetőségeit felmérő megvalósíthatósági tanulmány várhatóan azt elemzi, hogy pénzügyileg és műszakilag életképes lenne-e olyan távhűtési megoldás kiépítése, amely csökkentené vagy elkerülné a HFC hűtőközegek használatát.

A tanulmányt a Montreali Jegyzőkönyv Többoldalú Alapján keresztül kezdeményezték, és az UNEP támogatta az intézményi keret kidolgozását.

Egyiptomban az UNEP OzonAction csoportja támogatja a légkondicionáló berendezésekre, a távhűtésre és a hűtőközegek kezelésére vonatkozó speciális országos szabályzatok kidolgozását, frissítését, elfogadását és végrehajtását, valamint a zöld beszerzési folyamatokat.

Az UNEP által vezetett Cool Coalition India, Vietnam és Kambodzsa városainak segít környezetbarát hűtési stratégiák kidolgozásában. Támogatja továbbá olyan fagyasztóhálózatok kiépítését, amelyekben a mezőgazdasági terményektől kezdve a Covid-19 vakcinákig mindent el lehet helyezni.

Cikk képek

133181765_s

Az árváltozás jogát fenntartjuk!