Hírek

Az otthoni forróság elsõsorban az idõsekre veszélyes
2021-06-07 08:58:37
Kategória: Hirek
Egy új kutatás szerint az extrém beltéri hőségnek való kitettség az idősek körében a korábban feltételezettnél nagyobb számú hő okozta halálesethez köthető.

Bár a szélsőséges hőség az időjárással összefüggő betegségek és halálesetek egyik vezető oka, a tudósok eddig csak korlátozottan vizsgálták a beltéri hatásokat, ahol az emberek idejük nagy részét töltik, és ahol súlyos egészségügyi következményekkel járhat, ha otthonuk nem eléggé hűtött.

Most egy interdiszciplináris tudóscsoport foglalkozik ezzel a kérdéssel, innovatív módszert fejlesztve ki az idős felnőttek beltéri egészségügyi kockázatainak becslésére. A módszer azt sugallja, hogy az extrém beltéri hőségnek való kitettség a korábban feltételezettnél nagyobb számú hő okozta halálesettel hozható összefüggésbe, különösen az idősek körében.

Az Egyesült Államokban az emberek rutinszerűen idejük 90%-át zárt térben töltik, mégis nagyon keveset tudunk az extrém hőségnek való beltéri kitettségről - mondta Cassandra O'Lenick, a tanulmány vezető szerzője, a coloradói Boulderben található Nemzeti Légkörkutató Központ (NCAR) tudósa. Ahhoz, hogy jobb képet kapjunk arról, hogy a hőség hogyan hat az egészségre, figyelembe kell vennünk a beltéri környezetet, különösen az éghajlatváltozással együtt járó felmelegedő hőmérséklet miatt.

O'Lenick, aki környezetvédelmi epidemiológus, egy olyan kutatócsoporttal dolgozott együtt, amely a legkülönbözőbb tudományágakra - többek között a légköri tudományokra, a társadalomtudományokra, az építéstudományokra és a közegészségügyre - szakosodott, hogy felmérje a beltéri hőség hatásait.

A kutatók a beltéri hőkomfort és az épületenergetika modelljeire támaszkodva, valamint olyan adatforrások bevonásával, mint az időjárási feljegyzések és a különböző épülettípusok jellemzői, kidolgoztak egy módszert a beltéri hőmérséklet óránkénti becslésére. Ezután statisztikai technikákat alkalmaztak a beltéri hőség és a sürgősségi osztályra történő felvételek és a halálozási arányok összefüggésbe hozására.

A hőség veszélyes az emberi egészségre, mivel súlyosbíthatja a szív- és érrendszeri, valamint légzőszervi megbetegedéseket, továbbá kiszáradáshoz és hőgutához vezethet. Az idősek, a nagyon fiatalok és a krónikus egészségi állapotúak különösen veszélyeztetettek.
Fókuszban Houston

A csapat Houston városára összpontosított, mivel a város lakossága elöregedett, társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek jellemzik, és a nyári hónapokban extrém hőség uralkodik. A kutatók azonban kitartanak amellett, hogy az általuk létrehozott módszer más városokra is adaptálható.

Bár a cikk fő célja a módszer hatékonyságának bemutatása volt, a tanulmány megjegyezte, hogy a beltéri hőségnek való kitettség jelentős számú, a hivatalos nyilvántartásokban nem szereplő, hőség okozta halálesetért lehet felelős. A szerzők megállapították, hogy az alacsonyabb jövedelmű, túlnyomórészt nem fehér bőrű és kevésbé központi légkondicionálással rendelkező városrészekben élő embereknél volt a legnagyobb a kockázata annak, hogy a beltéri hőség okozta egészségügyi állapotok miatt halnak meg.

Ezek a houstoni eredmények azt mutatják, hogy más helyeken is többet kell megtudnunk arról, hogy az épített környezet és a külső hőmérséklet milyen hatással van a beltéri hőségre és a lakosság egészségügyi kockázataira - mondta Olga Wilhelmi, az NCAR tudósa, a tanulmány vezető szerzője. Ez segíthet olyan stratégiák kidolgozásában, amelyek az épületek tervezésén és kezelésén keresztül jobban védik az emberi egészséget.

A tanulmányt, amelyet az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala (EPA) finanszírozott az EPA STAR támogatáson keresztül, az Environmental Health Perspectives című folyóiratban tették közzé. A tanulmány egy nagyobb projekt része, amelyet az Arizonai Állami Egyetem és az NCAR a houstoni egészségügyi minisztériummal együttműködve végzett, és amely a melegedő éghajlaton a beltéri és kültéri ózon- és extrém hőségnek való kitettség hatásait, valamint az öregedő népesség egészségi kockázatait vizsgálja.

Cikk képek

15789037_s

Az árváltozás jogát fenntartjuk!