Hírek

Afrikai figyelmeztetés
2022-11-21 08:16:58
Kategória: Hirek
A Hűtő- és Klímaberendezések Afrikai Érdekképviseleti Szövetségeinek Uniója (U-3ARC) felszólított az elavult légkondicionáló berendezések afrikai dömpingjének megszüntetésére.

A casablancai nyilatkozatot az U-3ARC tagjai a múlt hónap végén Casablancában tartott közgyűlésen írták alá. A nyilatkozat szerint az országok "határozottan ellenzik", hogy a fejlett országok "elavult, megbízhatatlan és környezetkárosító berendezéseket" exportáljanak a fejlődő országokba.

A három pontból álló tervben a nyilatkozat szerint a nem hatékony használt hűtőkészülékek versenyeznek az új, hatékony, alacsony GWP értékű hűtőközegekkel, például az R32 és R290 hűtőközegekkel. Emellett a legújabb és legjobb energiahatékony technológia bevezetésére szólít fel, amelynek üzemeltetési költségei gyorsan ellensúlyozzák a berendezések többletköltségeit. Végezetül pedig jobb szolgáltatásokra törekszik a szivárgás csökkentése és a Montreali Jegyzőkönyv értelmében fokozatosan kivont HCFC és HFC hűtőközegek jövőbeli magas költségeinek elkerülése érdekében.

Egy 2020-ban közzétett jelentés szerint a legnagyobb afrikai országokban értékesített szobai légkondicionálók 35%-a alacsony hatékonyságú, és csaknem felük az ózonréteget lebontó R22-t tartalmaz. A jelentés szerint évente 650 000 olyan készüléket importálnak az afrikai országokba, amelyek nem felelnek meg a 3,0 W/W EER (COP 3) feletti közös hatékonysági szabványoknak.

Az U-3ARC emellett támogatását fejezte ki a Ghána által Afrika nevében 2021-ben benyújtott, az afrikai környezeti dömping megszüntetésére irányuló határozattervezet iránt. Ezt a határozattervezetet a Montreali Jegyzőkönyv OEWG-jének 44. ülése 2022 júliusában elfogadta, és most a Montreali Jegyzőkönyv következő, november elején tartandó ülése elé kerül.

A 2020-ban alakult U-3ARC mind az 54 afrikai nemzetet képviseli, amely több mint 20 000 hivatalos és informális vállalkozást foglal magában, közel 150 000 alkalmazottal.

Cikk képek

pexels-sergei-a-2539462

Az árváltozás jogát fenntartjuk!