Hírek

A Mitsubishi kompresszormotorja elnyerte a legmagasabb kitûntetést
2024-06-18 10:39:33
Kategória: Hirek
A Mitsubishi Electric elnyerte a legmagasabb japán díjat a kompresszormotorjához kapcsolódó technológiáért, amely a mágneses fluxus hatékony felhasználásával csökkenti a ritkaföldfémek használatát.
A Mitsubishi Electric által kifejlesztett motor, amelyet 2013 óta használnak a hőszivattyús légkondicionáló kompresszoraiban, találmányi díjat nyert a 2024-es japán nemzeti találmányi díjátadón.

A Nemzeti Találmányi Díjat 1919 óta rendezik meg azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a tudomány és a technológia javításához és az ipar fejlődéséhez Japánban.

A neodímium mágnesek a legerősebb kereskedelmi forgalomban kapható állandó mágnesként ismertek, és általában olyan alkalmazásokban használják őket, ahol a nagy teljesítményű kompakt motorok döntő tényezőt jelentenek. A szén-dioxid-semleges társadalom megvalósításának egyik módjaként, valamint az elektromos járművekben és a plug-in hibrid járművekben használt állandó mágneses beágyazott motorokban is figyelmet keltettek.

Mivel azonban a neodímium ritkaföldfém elem, nehezen kitermelhető, és csak kis mennyiségben állítható elő, ezért olyan technológia kifejlesztésére van szükség, amellyel csökkenthető a felhasználásuk.

Az állandó mágneses beágyazott motorok rotorja elektromágneses acéllemezekből és több neodímiummágnesből áll. A rotor külső kerületét egy vékony szakasz köti össze a légrésszel, hogy a rotor ne menjen tönkre a centrifugális erők miatt.

A mágneses fluxus egy része azonban áthalad a vékony szakaszon, ami mágneses fluxusszivárgást okoz, és csökkenti a teljesítményt. Így a motorkerékpárok számára kihívást jelentett

Cikk képek

Mitsi-motor-final-770x327

Az árváltozás jogát fenntartjuk!