Hírek

A légáramlat több, mint egy érzés
2021-05-03 10:12:39
Kategória: Hirek

A Kyushu Egyetem és a Mitsubishi Heavy Industries kutatói azt vizsgálták, hogyan hat a lakásban tartózkodók közérzetére ha megváltozik klímából érkező hűvös levegő iránya.


A komfortérzet nagyon szubjektív terület, ezért a kutatók számos eszközt felhasználtak a kutatásban részt vevő alanyok elemzésére. Mérték a bőrfelszín hőmérsékletét, elektroenkefalográffal az agyműködés változását is, de még a pulzus alakulását is figyelemmel követték.

Okamoto professzor és csapata 19 főt helyezett el egy ellenörzött 20 celsius fokos szobában, miután a résztvevők eltöltöttek 20 percet egy másik, 32 Celsius fokos helyiségben. Ezzel szimulálva a folyamatot, amit a test él át, amikor a japán forróságból belép a hűtött lakásba.

A hűtöt környezetben a résztvevőknek egyszerű logikai feladatokat is meg kellett ooldaniuk, miközben a klíma légáramlását változtatták a kutatók.

Az eredmények alapján a résztvevők akkor érezték kényelmesen magukat, akkor végezték hatékonyan a feladatokat, amikor a légáramlat nem közvetlenül rájuk irányult.



Cikk képek

123533082_s

Az árváltozás jogát fenntartjuk!