Hírek

A Daikin nem csak a hûvos levegõre ügyel, de a szivárgásokra is lecsap
2023-12-05 13:12:06
Kategória: Hirek
A Daikin azt állítja, hogy a világon elsőként fejlesztette ki az R32 hűtőközeg-szivárgások távérzékelésére szolgáló lézeres technológiát.

A folyékony földgázzal foglalkozó Tokyo Gas Engineering Solutions (TGES) vállalattal és a japán fejlesztési ügynökséggel, a RIKEN-nel közösen kifejlesztett eszközt a légkondicionáló rendszerek szivárgásainak csökkentésére és megelőzésére tervezték.

A Daikin az R32 hűtőközeg bevezetésének egyik bajnoka Japánban és világszerte. A Japánban és Európában gyártott és értékesített háztartási légkondicionálók szinte mindegyike R32 hűtőközeget használ, és az R410A alacsonyabb GWP-vel rendelkező alternatívájaként világszerte egyre nagyobb elismertségnek örvend. Már több mint 130 országban használják.


A hűtőközeg-szivárgások felderítése általában azt jelenti, hogy a vizsgálóberendezést a szivárgás gyanúja szerinti pont közelébe kell vinni, és mintát kell venni a környező gázból. Ez gyakran problémás lehet, ha a légkondicionáló egységeket magasan, a mennyezeten vagy olyan szűk helyeken szerelik fel, amelyeket az emberek nehezen érnek el.

Ez az új érzékelő olyan lézersugarat bocsát ki, amely az R32-re jellemző közeli infravörös abszorpciós hullámhosszsáv azonosításával képes megerősíteni az R32 jelenlétét vagy hiányát. Állítólag 10 méteres távolságig hatékony, és akár az ablakokon keresztül is működik.

Az R410A szivárgásban lévő R32 elem kimutatására is használható.

Az érzékelő a Tokyo Gas Engineering Solutions által az R32-hez hasonló szerkezetű metán kimutatására kifejlesztett technológián alapul.

A Daikin és a TGES célja, hogy tovább javítsa az érzékelő érzékenységét és csökkentse a készülék méretét, hogy a terepen is hordozható legyen.

A kísérletek jövőre kezdődnek, és az érzékelőt 2025-ben kívánják kereskedelmi forgalomba hozni.

Cikk képek

Daikin-R32-detector-2Daikin-R32-leak-detector

Az árváltozás jogát fenntartjuk!