Hírek

A Daikin bocsánatot kér a német finanszírozási hiba miatt
2023-05-08 08:14:05
Kategória: Hirek
A Daikin Németország egyes lég-levegő hőszivattyú modelljeinél energiacímkézési hiba történt, ami miatt a termékek nem részesülhetnek német állami támogatásban.

A német szövetségi kormány BEG-programja az épületek építése és felújítása során az energiahatékonysági intézkedések és a megújuló energiák felhasználásának támogatására nyújt támogatást. A program valamennyi lakó- és nem lakóépületre vonatkozik.

A Daikin Németország tájékoztatta ügyfeleit az egyes Daikin multi-split készülékek energiacímkéiben található "lehetséges ellentmondásokról", amelyek befolyásolhatják a BEG-támogatásra vonatkozó kérelmeket. Az adatbázisban található "következetlenségeket" okolja a hibás hatékonysági adatok megjelenítéséért. Ennek következtében az érintett termékek nem felelnek meg a BEG-támogatáshoz szükséges műszaki követelményeknek.

A Daikin Airconditioning Germany ügyvezető igazgatója, Filip De Graeve sajtónyilatkozatában elnézést kért az okozott kellemetlenségekért: "Nagyon sajnáljuk, hogy a levegő-levegő hőszivattyúk kiválasztott készülékkombinációi esetében a BEG-támogatás igényléséhez szükséges energiacímkét eseti alapon kell ellenőrizni és újra megerősíteni".

A hiba állítólag a multi-split lég-levegő hőszivattyú kültéri egységek (12 kW alatti) és bizonyos beltéri egységek bizonyos kombinációit érinti. "A Daikin minden más hőszivattyúja nem érintett" - áll a közleményben.

Az érintett vásárlókat figyelmeztetik, hogy levelet kapnak a Szövetségi Gazdasági és Exportellenőrzési Hivataltól (BAFA), amely a Daikin tájékoztatását is tartalmazza a további teendőkről. A Daikin azt mondja, hogy célja, hogy teljes körű támogatást nyújtson a felülvizsgálat által érintett valamennyi ügyfélnek.

A Daikin nem közölte, hogy hány berendezés nem jogosult a támogatásra, de a Daikin létrehozott egy oldalt a weboldalán további információkkal.

A német finanszírozási irányelvek 2021. január 1. óta vannak érvényben. A támogatás mértéke a nem lakóépületek szellőztető- és légkondicionáló rendszereinek korszerűsítése esetén a beruházási összeg 20%-a. Lakó- és nem lakóépületekben hőszivattyúval történő korszerűsítés esetén 35%-os támogatási arány érvényes. Az olajfűtési rendszer hőszivattyúval történő lecserélése 45%-os támogatást biztosít.

Cikk képek

Daikin

Az árváltozás jogát fenntartjuk!